VISDOMSTAND

Vår käkkirurg har lång erfarenhet med visdomstandkirurgi!

En bråkig visdomstand kan orsaka stor smärta och påverka ditt humor mer än du inser. Ibland uppstår det infektion som kan sprida sig till käken. Låter man visdomstanden gå obehandlad kan det krävas betydligt större behandlingar för att få ordning på munnen. Vår käkkirurg och våra tandläkare har stor erfarenhet och kan hjälpa dig på kort tid – helt smärtfritt.

VI SOM JOBBAR HÄRKONTAKTA OSS

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

E-mail:

Telefonnummer:


Hur vanligt är det med visdomstand som gör ont?

Att dra ut en visdomstand är en enkel behandling. Patienten får lokalbedövning och behandlingen liknar väldigt mycket vanlig tanduttagning. I vissa fall kan en kirurgisk uttagning av visdomstanden vara nödvändig.

Det finns många skräckhistorier om kirurgisk uttagning av visdomständer, men historierna överträffar verkligheten. Våra orala kirurger är erfarna och utför flera kirurgiska uttagningar om dagen. Det finns därför ingen anledning för att vara rädd eller orolig.

Har du ont i en visdomstand men undviker tandläkaren på grund av tandläkarskräck? Ring oss!

Vi svarar gärna på frågor och kommer att föreslå en första undersökning. Smärtan kan bero på att tanden är på väg upp och då kan smärtan behandlas genom att rensa i området runt tanden istället för att ta ut hela visdomstanden. Om visdomstanden är skadad kan smärtan bli betydligt värre om du väntar.

Vi erbjuder dessutom gratis konsultation för dig som har allvarlig tandläkarskräck.

Visdomstand

Vad är visdomständer?

Visdomständerna är längst bak i munnen och är de sista tänderna att komma ut. De flesta har fyra visdomständer – en i varje hörn.

Visdomständer tar sig vanligtvis genom tandköttet under sena tonåren eller tidigt i tjugoårsåldern. Vid den här tiden är de andra 28 vuxna tänderna vanligtvis redan på plats och då finns det inte alltid tillräckligt med utrymme i munnen för visdomständerna att växa ordentligt.

På grund av brist på utrymme kan visdomständer ibland komma ur vinkel eller fastna och bara komma ut med en viss del.

När ska du träffa tandläkaren?

Du bör boka ett möte hos tandläkaren om dina visdomständer orsakar allvarlig smärta. Tandläkaren kommer att undersöka din mun och ge dig råd om huruvida visdomständerna behöver tas bort.

Om din tandläkare anser att du behöver ta bort dina visdomständer kommer det krävas att dina tänder röntgas. Detta ger dem en tydligare bild av tänderna.

Precis som med alla andra problem med tänderna är det viktigt att träffa din tandläkare så snart som möjligt, i stället för att vänta på din vanliga tandundersökning. En visdomstand som ligger snett eller orsakar andra problem kan bli infekterad och den infektionen kan sprida sig till käken.

Varför tas visdomständer bort?

Dina visdomständer behöver vanligtvis inte tas bort om de inte orsakar några problem. Det finns inte bevis för att borttagning av normala visdomständer skulle innebära en fördel och det medför även risk för komplikationer.

Ibland kan drabbade visdomständer eller visdomständer som inte fullständigt trängt genom tandköttet orsaka andra problem med tänderna. Mat och bakterier kan fastna runt kanten av visdomständerna, vilket orsakar uppbyggnad av plack, vilket kan leda till:

  • Hål i tänderna (karies)
  • Tandköttssjukdom (även kallad gingivit eller parodontal sjukdom)
  • Perikoronit – när plack orsakar en infektion i den mjuka vävnaden som omger tanden.
  • Cellulit – en bakteriell infektion som drabbar kinden, tungan eller halsen.
  • Abscess – en varsamling i din visdomstand eller den omgivande vävnaden som ett resultat av en bakteriell infektion.
  • Cystor och godartade tumörer. En visdomstand som inte har trängt igenom tandköttet utvecklar en cysta (en vätskefylld svullnad). Det här sker väldigt sällan.

Många av dessa problem kan behandlas med antibiotika och antiseptiskt munvatten.

Borttagning av visdomständer rekommenderas vanligtvis när andra behandlingar inte har fungerat.

Visdomstand stockholm

Hur tas visdomständer bort?

Din tandläkare kan antingen ta bort dina visdomständer, eller hänvisa dig till en specialistkirurg för behandling på sjukhus. .

Före operationen kommer proceduren vanligtvis att beskrivas för dig och du kan bli ombedd att skriva på ett samtyckesformulär.

Du får vanligtvis en spruta med lokal bedövning för att ta bort känslan i området runt tanden. Du kommer att känna av lite tryck strax innan tanden tas bort, eftersom din tandläkare eller kirurg behöver bredda utrymmet runt tanden genom att vagga tanden fram och tillbaka.

Ett liten snitt i tandköttet är ibland nödvändigt, och tanden kan behöva skäras i mindre bitar innan den tas bort.

Det tar allt från några minuter till 20 minuter, eller ibland ännu längre, för att ta bort en visdomstand.

Vanlig uttagning eller kirurgisk uttagning av visdomstand?

Visdomständer kan ofta dras ut och kirurgi är därför inte alltid nödvändig. Det är på grund av de djupliggande rötterna som visdomständer är så speciella. I vissa fall sitter visdomstanden hårt fast i käkbenet vilket leder till att tanden måste tas ut genom en kirurgisk behandling. Men i de flesta fall kan en visdomstand som orsakar smärta dras ut på samma sätt som andra tänder och är en relativt enkel behandling.

Helt smärtfri, kirurgisk uttagning av visdomstand med våra tandläkarspecialister

På Stockholm Tandläkargrupp använder vi oss av flera olika alternativ för bedövning vid kirurgisk borttagning av visdomstand. Det viktiga är att du som patient aldrig kommer att känna smärta – varken när dina tänder ska bedövas eller under den kirurgiska behandlingen. I de flesta fall brukar lokalbedövning vara tillräckligt, men vid behov kan vi lägga patienter under narkos.

Att få bedövning behöver inte heller göra ont. Om patienten är känslig för smärta kan vi använda bedövningskräm på tandköttet innan lokalbedövningen sätts in.

Jag har tandläkarskräck – klarar jag en kirurgisk uttagning av visdomstand?

Vi tar extra hand om patienter med tandläkarskräck. För den som lider av tandläkarskräck kan en kirurgisk uttagning av en visdomstand på förhand framstå som en mardröm. Men vi har många patienter som blivit förvånade och efteråt insett att rädslan varit helt onödig. Det finns ingen anledning att vara rädd – vi kommer att utföra behandlingen utan att du känner någon smärta.

Kommer jag känna smärta efter den kirurgiska operationen av visdomstanden?

Den kirurgiska uttagning av visdomstanden påverkar käkbenet. Efter att dina visdomständer har tagits bort kan du känna av svullnad och obehag, både i och utanför munnen. Ibland är vissa lättare blåmärken också synas. Det här märks främst under de första tre dagarna, men det kan ta upp till 2 veckor innan munnen känns helt normal igen.

Smärtan kommer först när bedövningen släpper. Vi ordinerar smärtstillande som du ska ta vid behov de första dagarna efter operationen. Du ska också vara försiktig efter operationen. Det innebär att du inte ska äta, dricka eller röka minst tre timmar efter operationen. Bit på en kompress eller blöt näsduk om du börjar blöda efter operationen.

Du är mer än välkommen att ringa oss även efter operationen om du har frågor eller upplever komplikationer. Vi står redo för att svara på dina frågor.

Vill du undersöka dina visdomständer? Ring oss eller boka tid online!

Vi garanterar en smärtfri rensning och uttagning av visdomstand utöver ett lågt pris och tydlig information hela vägen från samtal till färdig behandling.

Visdomstand borttagning

VÅRA BEHANDLINGAR


TANDBLEKNING

tandblekning göteborg

TANDIMPLANTAT

tandimplantat

ESTETISK TANDVÅRD

estetisk tandvård

SKALFASAD


Vi hjälper dig oftast inom 2 timmar från första kontakt.

Ring oss vid behov av akut tandvård!PRISER


Hos oss får du tandvård med högsta kvalitet till rimliga priser. Tandvård är idag inte så dyr som många kanske tror. Dessutom kan alla våra patienter få ekonomiskt stöd från försäkringskassan som gör behandlingen ännu billigare. Vi erbjuder också delbetalning till våra patienter via vår partner Resurs Bank.


MER OM VÅRA PRISER


LÅNGA ÖPPETTIDER


Vi har en tro på att tandvård ska vara tillgänglig på de tider som passar våra patienter, och inte tvärtom. Vi försöker så gott som det går att hjälpa patienter som har ont inom två timmar- sju dagar i veckan. Därför har vi långa öppettider och är också tillgängliga på helger och på helgdagar. Gå inte runt och ha ont i onödan – kontakta oss så hjälper vi dig.


VÅRA ÖPPETTIDER


RÄNTEFRI DELBETALNING


Ibland uppstår kostnader som man inte har räknat med. Tandläkarkostnader kan vara en sådan kostnad. Därför har vi förhandlat fram ett bra avtal för våra patienter som ger de möjligheten att delbetala sina kostnader hos oss via Resurs Bank. Vi gör en förhandsbedömning online, och sedan är det klart.


MER OM DELBETALNING

TANDLÄKARSKRÄCK?

Har du ont eller andra besvär i munnen/tänderna men vågar inte besöka tandläkaren? Våra tandläkare har erfarenheten och kunskapen som behövs för att hjälpa dig som är tandvårdsrädd. Vi erbjuder därför gratis konsultation angående din tandläkarskräck i en avslappnad och trygg miljö.


SOCIALA MEDIER

Följ oss i sociala medier!
Copyright Dental Care Nordica AB