TANDBRYGGA

Ersätt en förlorad tand med en tandbrygga.

En tandbrygga (även kallad tandbro) är en permanent ersättning för en eller flera tappade tänder. Tandbryggan kan tillverkas i olika material och den fästs fast mellan två friska tänder. Resultatet blir vanligtvis väldigt fint och ser naturligt ut. Tandbryggan tillverkas av en tandtekniker på Stockholm Tandläkargrupp. Om tänderna är skadade kan det vara till din fördel att träffa tandteknikern innan själva tillverkningen av tandbryggan startar. Tandteknikern är utbildad i att välja rätt färg och form för dina nya tänder. Vi har lång erfarenhet av broar och kan hjälpa dig ta rätt beslut.

VI SOM JOBBAR HÄRKONTAKTA OSS

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

E-mail:

Telefonnummer:


Vad kostar en tandbrygga?

Priset på en tandbro (tandbrygga) avgörs av vilket material som används samt hur många tänder som behöver ersättas. Du kan få en indikation på vad det kan kosta genom att titta på vår prislista. Hos oss får du alltid ett skriftligt prisförslag innan arbetet med din nya tandbrygga startar. Våra bryggor håller hög kvalitet till rimliga priser. 

Vi använder olika material för tillverkning av tandbryggor, som till exempel guld med porslin, metall med porslin eller endast porslin. Mer om detta längre ner. 

Patienter som är aktuella för en tandbrygga får alltid vägledning och en ordentlig genomgång av behandlingen, också gällande val av material. Du kommer att träffa tandläkare och tandtekniker som tillsammans hjälper dig att fatta rätt beslut för dina tänder. 

Orsaker för att behandla med tandbro

 • Förlust av tand på grund av trauma.
 • Stora hål i tanden som gör att tanden måste dras ut.
 • Tandlossning(Parodontit).
 • Stabilisering av flera tänder. Om en av dina tänder är borta av olika anledningar kan luckan som uppstår orsaka obalans för de andra tänderna. En tandbrygga kan stötta tänderna även i fortsättningen.
 • Infektioner som inte läker ut efter rotfyllning. Detta leder till att man måste dra bort tanden.

Tandbrygga eller tandimplantat?

För att du ska kunna sätta in en tandbrygga krävs vissa förutsättningar. Du behöver till exempel ha friska tänder som tandbryggan kan fästas i. Tandimplantat är ett alternativ till tandbrygga som du kan diskutera med din tandläkare. Ett implantat sätts fast i käkbenet och behöver inte stöd från andra tänder som en tandbrygga måste ha. Ett annat alternativ är tandprotes, den sitter dock inte fast på samma sätt som en tandbrygga eller ett tandimplantat.

Vid insättning av en tandbrygga är det nödvändigt att slipa ner stödtänderna som bryggan ska fästas i. Detta är mest relevant om dessa tänder redan behandlats sen tidigare. Om stödtänderna är friska och fina rekommenderar vi normalt ett tandimplantat. Vi försöker så länge som det går att behålla dina naturliga tänder. 

tandimplantat tandbrygga stockholm

Så genomför vi en undersökning för tandbrygga

För att få en tandbrygga behöver du besöka tandläkaren minst två gånger. Oftast kan båda besöken bokas samtidigt. Innan vi börjar förbereda för behandlingen kommer du att få svar på alla dina frågor och ytterligare information om vad som händer innan, under och efter att du fått en tandbrygga på plats i din mun. Nedan kan du läsa mer om de olika stegen för att montera en tandbrygga:

 1. Vi börjar med att undersöka tänderna och tandköttet för att utvärdera om tandbrygga är rätt lösning. Som vi nämnde tidigare är det oerhört viktigt att dina tänder är tillräckligt friska. Om tänderna är väldigt friska och aldrig tidigare behandlats kan rätt lösning vara tandimplantat. 
 2. Vi förbereder sen tänderna som tandbryggan ska fästas. Vi kommer att borra och slipa ner tänderna för att göra utrymme för en brygga. Den här delen av behandlingen sker under lokalbedövning.  
 3. Vi tar sedan avtryck av det aktuella området i munnen. Det innebär både tänderna som ska agera som fästen samt hålutrymmet som den nya bryggan ska fylla igen. 
 4. Vi väljer tillsammans med dig rätt färg – i samarbete med en tandtekniker – för ett helt naturligt utseende. Här är det viktigt att veta att tandblekning inte kommer att påverka färgen på bryggor, tandimplantat eller kronor. Om du funderar på att bleka dina tänder så bör du göra detta innan du väljer färg för din brygga. 
 5. En temporär tandbrygga tillverkas av plast och sätts in medan tandteknikern tillverkar den permanenta bryggan. Detta för att bibehålla tuggförmåga och för estetikens skull.
 6. Insättning av den permanenta tandbryggan. Tandbron cementeras fast (klistras fast) på de slipade (preparerade) stödtänderna.Det är väldigt, väldigt sällan som tandbryggor vi har byggt inte passar eller ser ut som det var tänkt. Men om du skulle vara missnöjd med en brygga kommer vi att åtgärda den utan någon extra kostnad. 

Material som används för att framställa tandbroar

 • Mk-tandbro: Metallkeramik, den består av en kärna av metall som sen täcks med ytporslin. Kärnan kan bestå av olika metaller som till exempel guld, titan eller koboltkrom legering.
 • Emax tandbro: Ett keramiskt material med väldigt bra estetik.
 • Zirkonium: Tandbron har en kärna av keram som bearbetats under värme och tryck för att bli starkare. Måste sedan täckas med fint ytporslin.
 • Tandbro i guld: Mycket ovanligt men det finns. Används främst som metallkärna med porslin över.

Temporär tandbrygga

Det tar tid att få den nya, permanenta tandbryggan på plats. Tandläkaren behöver ta avtryck av det aktuella området i tandraden, munnen ska förberedas och tandteknikern måste hinna göra ett bra jobb med utformningen av den nya tanden. Under tiden kommer du att få en temporär tandbrygga som är tillverkad från samma avtryck som tagits av munnen. Det är viktigt att du sköter om munnen och använder interdentalborste och tandtråd även när du har en temporär brygga. 

Tandbrygga och renhållning

En mellanrumsborste, även kallad interdentalborste, är ett bra alternativ för att hålla tandbryggan ren. Att borsta tänderna med interdentalborste och använda tandtråd regelbundet är bland de viktigaste råden du kommer att få från tandläkaren efter att behandlingen är klar. Mellanrumsborstar kommer i många olika material och storlekar och därför bör du fråga din tandläkare eller tandhygienist om råd innan du köper en.

Tandbryggor håller ofta i mer än 10 år vid god munhygien. 

Tandproteser väljs sällan numera

Tandproteser har gått från att vara en relativt vanligt behandling till en sällsynthet. Tandproteser är lösa i tänderna och i dag väljer de flesta fastmonterade, permanenta tänder. Det finns flera anledningar till detta, bland andra att det blivit billigare med tandimplantat och tandbryggor och därför väljer många dessa alternativ. 

Problem med tandbryggan?

En tandbrygga sätts in som en permanent lösning och som regel uppstår inga problem i efterhand. Men ibland kan en tandbrygga lossna och då bör du kontakta din tandläkare omedelbart.

Vi rekommenderar undersökning hos tandläkaren två gånger om året om du har en tandbrygga.

VÅRA BEHANDLINGAR


TANDBLEKNING

tandblekning göteborg

TANDIMPLANTAT

tandimplantat

ESTETISK TANDVÅRD

estetisk tandvård

SKALFASAD


Vi hjälper dig oftast inom 2 timmar från första kontakt.

Ring oss vid behov av akut tandvård!PRISER


Hos oss får du tandvård med högsta kvalitet till rimliga priser. Tandvård är idag inte så dyr som många kanske tror. Dessutom kan alla våra patienter få ekonomiskt stöd från försäkringskassan som gör behandlingen ännu billigare. Vi erbjuder också delbetalning till våra patienter via vår partner Resurs Bank.


MER OM VÅRA PRISER


LÅNGA ÖPPETTIDER


Vi har en tro på att tandvård ska vara tillgänglig på de tider som passar våra patienter, och inte tvärtom. Vi försöker så gott som det går att hjälpa patienter som har ont inom två timmar- sju dagar i veckan. Därför har vi långa öppettider och är också tillgängliga på helger och på helgdagar. Gå inte runt och ha ont i onödan – kontakta oss så hjälper vi dig.


VÅRA ÖPPETTIDER


RÄNTEFRI DELBETALNING


Ibland uppstår kostnader som man inte har räknat med. Tandläkarkostnader kan vara en sådan kostnad. Därför har vi förhandlat fram ett bra avtal för våra patienter som ger de möjligheten att delbetala sina kostnader hos oss via Resurs Bank. Vi gör en förhandsbedömning online, och sedan är det klart.


MER OM DELBETALNING

TANDLÄKARSKRÄCK?

Har du ont eller andra besvär i munnen/tänderna men vågar inte besöka tandläkaren? Våra tandläkare har erfarenheten och kunskapen som behövs för att hjälpa dig som är tandvårdsrädd. Vi erbjuder därför gratis konsultation angående din tandläkarskräck i en avslappnad och trygg miljö.


SOCIALA MEDIER

Följ oss i sociala medier!
Copyright Dental Care Nordica AB