ROTFYLLNING

Rotfyllning

Att göra en bra rotfyllning som återställer tandens funktion är en komplicerad process som kräver detaljerad kunskap om tandens anatomi och stor noggrannhet. En process som vi behärskar tack vare lång erfarenhet och stor kompetens.

VI SOM JOBBAR HÄRKONTAKTA OSS

Boka tid, info eller frågor

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig.

E-mail:

Telefonnummer:


Rotfyllning – så räddar vi din tand

Rotfyllning (endodonti) är en behandling som utförs för att stoppa infektion i tanden centrum (rotkanalsystemet). Infektionen orsakas av bakterier som lever i munnen och invaderar tanden. Detta kan hända efter till exempel karies (hål i tänderna), läckande fyllningar eller skada på tänder som ett resultat av trauma. Med hjälp av rotfyllning kan man rädda en tand som är sjuk.

rotfyllning stockholm

När behövs en rotfyllning?

En rotfyllning krävs endast när röntgenbilder visar att tandpulpan har skadats av en infektion som orsakats av bakterier. Pulpan börjar sakta dö om den är infekterad av bakterier och det tillåter bakterierna att sedan multipliceras och spridas.

Symtom på infektion i pulpan inkluderar:

  • Smärta när man äter eller dricker varm eller kall mat och dryck.
  • Smärta när man biter ihop eller tuggar.
  • När en tand är lös.

När infektionen utvecklas försvinner dessa symtom ofta när pulpan dör. Din tand kan verka ha läkt, men infektionen har faktiskt spridit sig genom rotkanalsystemet.

Ytterligare symtom uppstår så småningom:

  • Smärtan från när du biter ihop eller tuggar återvänder.
  • Svullnad av tandköttet nära den infekterade tanden.
  • Var kommer ut från den infekterade tanden.
  • Ansiktet svullnar.
  • Tanden får en mörkare färg

Det är därför viktigt att du träffar tandläkaren om du börjar få ont i tanden – även om smärtan går över. Om din tand är infekterad kan pulpan inte läka av sig själv.

Att låta den infekterade tanden gå obehandlad kan göra situationen betydligt värre. Det kan också minska chanserna för en rotfyllning att fungera om infektionen i tanden får växa under en längre tid.

Antibiotika – läkemedel för att behandla bakterieinfektioner – är inte effektiva vid behandling av infektioner i tandpulpan.

Hur genomförs en rotfyllning?

För att behandla infektionen i rotkanalen måste bakterierna bort. Detta kan göras på följande sätt:

  • Avlägsna bakterierna från rotkanalsystemet genom rotfyllning.
  • Dra ut tanden.

Att dra ut tanden rekommenderas dock inte vanligtvis då det är bättre att behålla så många av dina naturliga tänder som möjligt.

När bakterierna avlägsnats, fylls rotkanalen med olika material och tanden förseglas med en fyllning eller krona. I de flesta fall kommer den inflammerade vävnaden i närheten av tanden att läka naturligt. Ibland är tanden så sjuk att man gör rotfyllningen under flera besök, detta för att säkerställa den bästa prognosen.

Innan en behandling får du vanligtvis lokalbedövning. Detta innebär att behandlingen är helt smärtfri.

Rotfyllningar är en komplicerad men ofta framgångsrik behandling. I ca 9 av 10 fall kan en tand överleva i upp till 10 år efter behandlingen.

Att göra en bra rotfyllning är en komplicerad process som kräver kunskap om tandens anatomi och stor noggrannhet.
Våra tandläkare går kontinuerligt på utbildningar för att på så sätt alltid hålla sig uppdaterade och hos oss använder vi oss av den senaste tekniken, detta för att alltid kunna erbjuda dig, villkorslöst, den bästa tandvården.

Återhämtning efter rotfyllning

Det är viktigt att ta extra vl hand om dina tänder när de återhämtar sig från rotfyllning. Du bör undvika att bita på hård mat medan behandlingen pågår och även under en period efter behandlingen är avslutad.

När din sista behandling är klar ska din återställda tand inte längre göra ont, även om den kan kännas väldigt känslig under några dagar.

Receptfria smärtstillande läkemedel, såsom alvedon eller ipren, kan användas för att lindra eventuellt obehag eller smärta. Kontakta din tandläkare om du fortsätter att uppleva smärta eller svullnad efter att ha tagit smärtstillande läkemedel.

VÅRA BEHANDLINGAR


TANDBLEKNING

tandblekning göteborg

TANDIMPLANTAT

tandimplantat

ESTETISK TANDVÅRD

estetisk tandvård

SKALFASAD


Vi hjälper dig oftast inom 2 timmar från första kontakt.

Ring oss vid behov av akut tandvård!PRISER


Hos oss får du tandvård med högsta kvalitet till rimliga priser. Tandvård är idag inte så dyr som många kanske tror. Dessutom kan alla våra patienter få ekonomiskt stöd från försäkringskassan som gör behandlingen ännu billigare. Vi erbjuder också delbetalning till våra patienter via vår partner Resurs Bank.


MER OM VÅRA PRISER


LÅNGA ÖPPETTIDER


Vi har en tro på att tandvård ska vara tillgänglig på de tider som passar våra patienter, och inte tvärtom. Vi försöker så gott som det går att hjälpa patienter som har ont inom två timmar- sju dagar i veckan. Därför har vi långa öppettider och är också tillgängliga på helger och på helgdagar. Gå inte runt och ha ont i onödan – kontakta oss så hjälper vi dig.


VÅRA ÖPPETTIDER


RÄNTEFRI DELBETALNING


Ibland uppstår kostnader som man inte har räknat med. Tandläkarkostnader kan vara en sådan kostnad. Därför har vi förhandlat fram ett bra avtal för våra patienter som ger de möjligheten att delbetala sina kostnader hos oss via Resurs Bank. Vi gör en förhandsbedömning online, och sedan är det klart.


MER OM DELBETALNING

TANDLÄKARSKRÄCK?

Har du ont eller andra besvär i munnen/tänderna men vågar inte besöka tandläkaren? Våra tandläkare har erfarenheten och kunskapen som behövs för att hjälpa dig som är tandvårdsrädd. Vi erbjuder därför gratis konsultation angående din tandläkarskräck i en avslappnad och trygg miljö.


SOCIALA MEDIER

Följ oss i sociala medier!
Copyright Dental Care Nordica AB